Bakkerijconcern Aryzta: prijsverhogingen onvermijdelijk

05-10-2021 | |
Productie van voorgebakken croissants in een bakkerij van Aryzta in Eisleben, Duitsland. - Foto: ANP
Productie van voorgebakken croissants in een bakkerij van Aryzta in Eisleben, Duitsland. - Foto: ANP

De Zwitsers-Ierse fabrikant van voorgebakken brood Aryzta waarschuwt dat prijzen de komende tijd aanzienlijk omhoog moeten om de gestegen kosten van grondstoffen, logistiek, arbeid en diensten op te vangen.

Waar contracten vernieuwd worden of nieuwe tenders worden binnengehaald, moeten die de inflatietrend weerspiegelen. Aryzta, in Nederland eigenaar van bakkerij Pré Pain in Oldenzaal, ‘communiceert actief met haar klanten over de snelle veranderingen wat inflatie betreft’. Het bedrijf verwacht de kostenstijgingen het hoofd te kunnen bieden ‘mits marktspelers rationeel handelen wat de prijzen betreft’.

€ 5,2 miljoen winst voor Aryzta

Aryzta is er na een moeilijke periode en veel problemen met aandeelhouders in geslaagd in het boekjaar tot eind juli een onderliggende winst te realiseren van € 5,2 miljoen vergeleken met € 18 miljoen verlies een jaar eerder. De verkopen uit voortgezette activiteiten kwamen 8,6% lager uit op € 1,525 miljard. Dat kwam grotendeels door corona, hoewel de gevolgen daarvan in de loop van het boekjaar zijn verminderd.

In het afgelopen jaar heeft het bedrijf de activiteiten in Noord-Amerika verkocht, terwijl verkoop van de activiteiten in Brazilië op papier rond is. Bestuursvoorzitter Urs Jordi: “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een toegenomen vertrouwen nu we de businessstrategie volledig hebben omgegooid naar een multi-lokale focus.’”

In dat kader nemen lokale managers nu de beslissingen over de kosten en klantenrelaties. Jordi: “Na jaren van dalingen hebben we weer organische groei geboekt, wat we ook dit jaar hopen vol te houden.”

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer