Duitse import: graan duurder, varkens goedkoper

30-05 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Duitse importprijzen voor graan en levende varkens laten opmerkelijke verschillen zien ten opzichte van vorig jaar.

Graan was in april 2021 veel duurder dan april vorig jaar, terwijl de importprijzen van levende varkens fors lager lagen.

Het gemiddelde prijsniveau van landbouwproducten die Duitsland importeert lag in april bijna 5% hoger dan een jaar geleden. Dit meldt het Duitse statistische bureau Destatis. Daarmee leveren landbouwproducten weliswaar een belangrijke bijdrage aan de duurdere import voor Duitsers, maar de prijsverhogingen in de landbouwsector vallen in het niet bij de hogere prijzen voor energie, ertsen en metaal. Bij energie zijn de prijzen meer dan verdubbeld. Dat laatste houdt verband met de ineenstorting van de olieprijzen vorig jaar april.

Bij import van landbouwproducten springt met name de grote prijsstijging bij de granen in het oog. In vergelijking met vorig jaar april stegen granen bijna 14% in prijs. Het prijsverschil is te verklaren uit de wereldwijde prijsrally die ontstaan is bij de granen nadat mais ineens veel duurder werd. Duurdere mais als gevolg van krapte in de voorraden op de wereldmarkt bracht de hele graanmarkt in beweging.

Lees verder onder de grafiek.

Import levende varkens

De import van levende varkens is daarentegen liefst 29% goedkoper dan in april 2020. Dat laatste is te verklaren uit het feit dat de varkens begin vorig jaar op een heel hoog prijsniveau lagen. Begin dit jaar komen de prijzen van een laag niveau en gaat de prijs nu juist omhoog. Vorig jaar kwamen de prijzen in april juist in een negatieve spiraal. In de komende maanden zal het verschil dus steeds kleiner worden.

Lees verder onder de grafiek.

Varkensvlees

Dat effect zie je ook terug in varkensvlees. De importprijzen voor varkensvlees stegen afgelopen april in Duitsland met 3,2%, ten opzichte van de maand ervoor. Desondanks ligt het prijspeil nog 12,4% lager dan een jaar geleden. Maar ook hier zal de afstand met vorig jaar slinken onder invloed van stijgende prijzen op dit moment, terwijl vorig jaar sprake was van dalende prijzen.

Lees ook: Groente en fruit winnen van vlees en vis in Duitsland

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de afzet van agrifood-producten? Lees meer over afzet in onder meer korte ketens op de themapagina afzet

Ramaker
John Ramaker RedacteurBeheer