Skip to content

Nestlé vindt manier om suiker in ingrediënten te verlagen

De eerste producten waarbij de technologie werd toegepast waren dranken op basis van cacao en mout.

Nieuws
Food
De eerste producten waarbij de technologie werd toegepast waren dranken op basis van cacao en mout. Foto: ANP/Harold Versteeg

De eerste producten waarbij de technologie werd toegepast waren dranken op basis van cacao en mout. Foto: ANP/Harold Versteeg

Voedingsbedrijf Nestlé heeft een manier gevonden om de hoeveelheid suiker in ingrediënten te verlagen. Met de technologie, een enzymatisch proces, wordt het suikergehalte in ingrediënten als mout, melk en vruchtensap tot 30% verlaagd.

De impact op smaak en textuur zou minimaal zijn, aldus Nestlé. Daarom is het niet nodig om zoetstoffen of vulstoffen toe te voegen. Het toepassen van de methode zou gepaard gaan met een ‘minimale kostenstijging’

Prebiotische vezels

Daarnaast heeft de technologie andere voordelen. Wanneer de reductiemethode wordt toegepast bij producten op basis van melk, vergroot ook de hoeveelheid prebiotische vezels. Deze vezels zouden de groei van nuttige bacteriën in het menselijk lichaam ondersteunen.

Verminderen suiker topprioriteit

Nestlé stelt dat het verminderen van suiker in het product portfolio ‘topprioriteit’ is. Het bedrijf wil de wereldwijde uitrol van de technologie versnellen in verschillende formats en categorieën. De eerste producten waarbij de technologie werd toegepast waren dranken op basis van cacao en mout in Zuidoost-Azië. Sinds 2021 werd de methode toegepast op ruim 200.000 ton dranken op basis van deze ingrediënten. Andere productcategorieën zoals zuivelpoeders zullen volgen.

Nestlé kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen bij investeerders. Zij eisten dat het voedingsbedrijf meer evenwicht moest brengen in het assortiment richting gezonde producten. Ongezonde producten moesten geschrapt worden, aldus de aandeelhouders. Nestlé maakte daarvoor al bekend meer te willen focussen op voedingswaarde in haar producten.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin