Skip to content

Protocol weeralarm moet slachtinfarct voorkomen

Dier
Nieuws
Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Een gezamenlijk protocol over hoe te handelen bij weeralarmen moet infarcten in slachterijen voorkomen.

Dat is de uitkomst van een overleg dat de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de grote roodvleesslachterijen hebben gevoerd met de NVWA om het plotseling wegvallen van keuringscapaciteit op maandag 15 februari te evalueren.

Slachterijen overvallen

Slachterijen waren overvallen door de maatregel die zondagavond door de NVWA werd afgekondigd. Daar waar de NVWA ervan spreekt dat het beleid niet gewijzigd is, zeggen slachterijen dat de ingrijpende maatregel om keurmeesters niet de weg op te laten gaan bij een weeralarm nieuw is.

Slachtcijfers van RVO.nl tonen aan dat in eerdere gevallen van code rood de gewone dagproductie is gedraaid. NVWA zegt het heel vervelend te vinden als een slachtdag anders verloopt dan voorzien.

Code rood

De dienst zegt afgelopen zondagavond een zorgvuldige afweging te hebben gemaakt nadat het KNMI ‘code rood’ afkondigde vanwege verraderlijke gladheid in het hele land. “De NVWA heeft vanuit haar verantwoordelijkheid voor de veiligheid van haar personeel ervoor gekozen haar toezichthouders niet in deze onvoorspelbare, gevaarlijke omstandigheden de weg op te sturen. Daarover heeft de NVWA de slachthuizen direct ingelicht.”

Lees ook: Slachterijen overwegen schadeclaim tegen NVWA

Over dat laatste hebben slachterijen een andere lezing. Vooral het tijdstip waarop ze geïnformeerd werden, zorgde voor frustratie. De meeste slachterijen zeggen tussen 21.00 en 23.00 uur gebeld te zijn door de NVWA, terwijl het KNMI de weerswaarschuwing om 17.45 uur gaf.

Achterstand inlopen

Slachterijen hoopten dat het gesprek ook meer flexibiliteit in de werkuren op andere dagen deze week zou opleveren om een deel van de opgelopen achterstand in te lopen. Of dat gebeurt, is nog maar de vraag. De NVWA zegt voortdurend met slachterijen in gesprek te zijn om de gevraagde extra dienstverlening in te vullen. “Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van dienstverlening op zaterdag.”

Over de omvang van de schade en eventuele claims is niet gesproken.

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin