Skip to content

Rabo: langdurig corona-effect op rundvlees

Updated on:
Handel
Achtergrond
In de VS zijn de rundveeslachtingen in de afgelopen tijd gedaald tot bijna 50% onder het niveau in dezelfde tijd vorig jaar. Foto: ANP

In de VS zijn de rundveeslachtingen in de afgelopen tijd gedaald tot bijna 50% onder het niveau in dezelfde tijd vorig jaar. Foto: ANP

Het effect van corona op de internationale rundvleesmarkt gaat nog maanden aanhouden. De grote impact verplaatst zich inmiddels naar Zuid-Amerika, terwijl elders restricties juist minder worden.

Corona drukt het hele jaar nog een forse stempel op de globale rundvleesmarkt, ondanks het verminderen van restricties in China, Australië, de VS en meer recent in Europa. De grote invloed van corona op de vleesproductie en -verwerking is inmiddels verschoven naar Zuid-Amerika, daar beginnen landen als Brazilië en Argentinië nu de volle impact te voelen van corona. Dat schrijft Rabobank in de kwartaalupdate van de rundvleesmarkt; Beef Quarterly voor kwartaal 2 in 2020.

Lage prijzen

De Rabobank-prijsindex voor rundvlees (Seven Nation Catlle Price) staat aan het begin van het tweede kwartaal op het laagste punt sinds maart 2010. De rundveeprijzen zijn in alle landen, met uitzondering van Australië, significant gedaald. Grote onzekerheid blijft voorlopig spelen op de markten: over de verdere verspreiding, een tweede golf, de reactie van consumenten en de economische gevolgen.

De wereldwijde productie van rundvlees gaat dit jaar ongeveer 1% lager uitkomen dan in 2019, verwachten de Rabo-analisten. De consumptie zal op basis van ervaringen in het verleden ongeveer gelijk tred houden.

Inhaalslag slachterijen

In de VS zijn de rundveeslachtingen in de afgelopen tijd gedaald tot bijna 50% onder het niveau in dezelfde tijd vorig jaar. Oorzaak is onder meer het terugdraaien of zelfs stopzetten van een aantal runderslachterijen. Dat gaf problemen met de bevoorrading en leidde tot fors hogere aantallen slachtrijpe dieren. Inmiddels ligt het aantal slachtingen weliswaar weer op normale niveaus, maar het duurt meerdere maanden voor het grote volume dieren is verwerkt.

In Australië zijn de exportlicensies van een viertal grote slachterijen medio mei ingetrokken door China ‘op technische gronden’. Die vier zijn goed voor een groot deel van de export naar China en ook dat gaat maanden duren voor er sprake is van terugkeer van de ‘normale situatie’.

Buffelvlees

Een andere factor met grote impact is de Indiase markt en keten voor buffelvlees. Aanvoer van vee naar de slachterijen is verstoord door de corona-lockdown. Een andere factor zijn vertragingen in de havens vanwaar het vlees verscheept wordt. De analisten van Rabo Food & Agribusiness Research gaan uit van een substantieel lagere export van buffelvlees.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin