Skip to content

Russische varkensvleesmarkt loopt over

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De Russische varkensvleesmarkt is verzadigd. In plaats van importeur wil het land nu vlees exporteren.

De varkensvleesproductie in Rusland is afgelopen jaar 4,5% gestegen tot 3,91 miljoen ton geslacht gewicht. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de nationale unie van varkensvleesproducenten (NSS). De groeit komt volledig voor rekening van de grote, industriële varkensvleesproducten. De particuliere- en backyardbedrijven boeren achteruit.

Volgens NSS-voorzitter Yuri Kovaljev neemt Rusland mondiaal de vijfde plek in van varkensvleesproducenten en zal de productie in 2020 verder groeien. De Russen zijn inmiddels zelfvoorzienend voor varkensvlees. Dit geeft prijsdruk. Varkensvlees werd 8 à 10% goedkoper. Voordeel is dat de prijsdaling de consumptie stimuleert. In een interview met het Russische landbouwblad Tsenovik vertelt Kovaljev dat de varkensvleesconsumptie 165.000 ton met 4,4% toenam.

Noodzaak van export

De binnenlandse markt is verzadigd. Rusland heeft zich in een tijdsbestek van acht jaar ontwikkeld van de belangrijkste importeur van varkensvlees(bij)producten tot potentiële exporteur. Voor de varkensvleesexport is de blik gericht op Zuidoost-Azië, maar omdat Rusland kampt met Afrikaanse varkenspest is export nog niet mogelijk.

Invoerheffing

Rusland heeft een dam opgeworpen voor buitenlands varkensvlees. In het interview zegt Kovaljev dat over importvlees 25% heffing wordt berekend. Dat strookt met de regels van de Wereldhandelsorganisatie, betoogt hij.

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin