Skip to content

Sophyn Greens: pasta uit reststromen niet jaarrond haalbaar

Linsie Meijer produceert met Sophyn Greens groentepasta van onder andere reststromen. Zo doet ze wat aan verspilling en maakt ze gezondere voeding.

Updated on:
Interview
Food
Sophyn Greens verwerkt waar mogelijk reststromen zoals misvormde rode bieten in de pasta's. - Foto's: Peter Roek premium

Sophyn Greens verwerkt waar mogelijk reststromen zoals misvormde rode bieten in de pasta's. - Foto's: Peter Roek

Wereldwijd zijn er enorme hoeveelheden reststromen die worden weggegooid. Linsie Meijer raakte geïnspireerd om zelf wat te doen aan deze verspilling en dat gelijk te combineren met gezondere voeding. Twee jaar geleden begon ze met Sophyn Greens en maakt de groentepasta van onder andere reststromen.

Sophyn Greens is een start-up die gezonde pasta maakt die voor 35% uit verse groenten bestaan. Het bedrijf heeft onlangs de productie opgeschaald en kan nu wekelijks 2 tot 3 ton pasta produceren en hebben de mogelijkheid om op te schalen naar 12 ton. De opschaling betekent ook dat Linsie Meijer serieus kan kijken naar het verwerken van reststromen in haar pasta’s, dat ze vermarkt onder de naam Sophini. Want het is in haar ogen onnodig om kromme, lelijke groenten weg te gooien.

Hoe ben je begonnen met Sophyn Greens?

Linsie Meijer maakt pasta die voor 35% uit groenten bestaat. Waar mogelijk haalt ze haar grondstoffen uit reststromen.
Linsie Meijer maakt pasta die voor 35% uit groenten bestaat. Waar mogelijk haalt ze haar grondstoffen uit reststromen.

“Ik heb in de groenten- en fruitsector gewerkt en ben daarvoor ook naar het buitenland gegaan. In Afrika zag ik de grote hoeveelheden voedsel die achterbleven en ons nooit bereikten. Die reststromen ontstaan ook deels doordat wij groenten en fruit teelden en importeerden uit die landen. De toenmalige directie van het bedrijf waarvoor ik werkte, wilde daar geen investering in doen en dat stoorde me. Als je iets ziet, is het onmogelijk om het niet meer te zien. Bovendien eten Nederlanders te weinig groenten en fruit.

Die twee uitdagingen wilde ik combineren en zo kwam ik op het idee om zelf aan de slag te gaan. Ik heb marktonderzoek gedaan en wilde een product maken waar veel vraag naar was. Ik kwam uit op pasta en ben begonnen met het verwerken van groenten. Inmiddels zijn we uitgekomen op een verhouding van 35% verse groenten en de rest is meel. Na de zomer hopen we onze HACCP-goedkeuring (risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen, red.) te krijgen en dan kunnen we ook de verkoop van Sophini opschalen. Nu liggen we voornamelijk bij boerderijwinkels en bij supermarkten in regio Zeeland.”

De productie wordt nu flink opgeschaald en jullie hopen dat de producten binnenkort breder verkrijgbaar zijn. Wat betekent dat voor het verwerken van reststromen?

“We zijn nu op zoek naar boeren en telers die ons hun reststromen kunnen leveren. In onze opstartfase hebben we reststromen verwerkt, maar ook producten van groothandels of supermarkten. Ik wil graag het probleem van reststromen aanpakken en neem daarom contact op met telers om te kijken of we daar kunnen afnemen. Toch is het niet mijn doel om 100% reststromen te verwerken; dat is ook niet haalbaar doordat de reststroom niet constant het hele jaar door aanwezig is en het is ook niet het hoofddoel. We willen consumenten gezondere pasta bieden, ook op het gebied van micronutriënten. Dat ze gemaakt worden met reststromen vind ik persoonlijk heel mooi, maar voor consumenten is dat minder interessant.

We hebben inmiddels een boer voor bieten en pastinaak. Ik ben nog op zoek naar een wortelteler in Zeeland, want ik haal mijn grondstoffen het liefst van dichtbij. Ik geloof heel erg in korte ketens, maar ook gezien de logistiek is lokaal gemakkelijker. Ook voor spinazie zoek ik nog een leverancier, maar dat biedt nog een extra uitdaging omdat de teelt heel seizoensgebonden is. Op dit moment verwerken we vriesverse spinazie in onze pasta.”

Sophyn Greens belooft een product met verse groenten en waar mogelijk verwerken we reststromen

Wat is de grootste uitdaging in het werken met reststromen?

“Voor mij is de grootste uitdaging continuïteit. Van beide kanten, zowel bij ons als bij de boer. Soms kunnen wij de aanvoer niet aan omdat we nog geen groot bedrijf zijn en soms kunnen boeren niet (genoeg) leveren. De uitdaging met reststromen is dat je nooit kunt voorspellen hoeveel er beschikbaar is. Een boer teelt niet voor abnormaliteiten, gelukkig maar. Daarom wil ik die belofte van 100% reststromen ook niet doen. Sophyn Greens belooft een product met verse groenten en waar mogelijk verwerken we reststromen.”

Onlangs hebben jullie een subsidie gekregen van de provincie Zeeland om meer onderzoek te doen naar reststroom verwaarding. Waar kijken jullie nog meer naar?

“We hebben een subsidie van € 165.000 over een periode van twee jaar ontvangen om circulaire en lokale pasta te ontwikkelen. De grondstoffen moeten zoveel mogelijk uit Zeeland komen en afkomstig zijn van reststromen. We kijken dus ook naar de mogelijkheid om ons meel van Zeeuws graan te maken en zelfs of er reststromen van graan zijn die we kunnen gebruiken. Het meel dat nu wordt gebruikt voor de pasta kan niet worden geteeld in Zeeland, maar met de klimaatverandering kan dat misschien veranderen.

We doen onderzoek naar de mogelijkheden samen met Landbouw Exploitatie Maatschappij Trifonius, PeelPioneers, HAS Hogeschool en Versplus. Daarnaast kijken we of we vezels aan de pasta kunnen toevoegen, bijvoorbeeld vanuit PeelPioneers die stoffen uit sinaasappelschillen extraheren. Het uiteindelijke doel is om een gedroogde (houdbare) pasta te maken met een hoog gehalte groenten en fruit afkomstig van reststromen.”

Het woord reststromen spreekt consumenten niet aan doordat het een abstract begrip is en heeft de bijklank dat het ‘goedkoop’ is

Gebruiken jullie het feit dat je reststromen in het product gebruikt ook als een unique selling point?

“Voor inkopers wel, maar niet direct richting de consumenten. Het is sowieso al moeilijk genoeg om je verhaal te vertellen op een winkelschap en op een verpakking. Ik merk dat het al een uitdaging is om te vertellen dat onze pasta gezonder is dan reguliere, omdat beslissingen in de supermarkt heel snel worden genomen. Het woord reststromen spreekt consumenten niet aan doordat het een abstract begrip is en heeft de bijklank dat het ‘goedkoop’ is, maar dat is niet het geval. Ik doe dit vooral omdat ik het zelf schokkend vind dat er nog zoveel reststromen zijn van groenten en fruit, en ik kan die goed verwerken in mijn product.”

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin