Verenigde Staten zien waarde rundvleesexport dalen

16-12-2019 | Laatste update op 18-01 | |
Foto: Boerderij -
Foto: Boerderij

De VS heeft in de eerste tien maanden van het jaar voor $ 6,75 miljard aan rundvlees geëxporteerd.

Dat is 3% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van US Meat Export Federation (USMEF).

Vorig jaar exporteerde de VS tot en met oktober nog voor $ 6,92 miljard aan rundvlees. De belangrijkste afzetmarkten zijn nog altijd Japan en Zuid-Korea. Japan is goed voor een afname van zo’n $ 1,6 miljard, terwijl Zuid-Korea voor in totaal $ 1,55 miljard Amerikaans rundvlees importeerde. Wat opvalt is dat Japan hiermee 7% minder opbrengt dan vorig jaar, terwijl de uitvoer naar Zuid-Korea 7% meer oplevert.

Minder export naar Mexico, wel meer waarde

Na Japan en Zuid-Korea is buurland Mexico ook een belangrijke afzetmarkt voor de Amerikaanse rundvleesexporteurs. De uitvoer van rundvlees naar Mexico leverde tot en met oktober $ 916 miljoen op. Dat is 4% meer dan een jaar eerder. Toen leverde de uitvoer naar Mexico nog $ 879 miljoen op. Opvallend is dat het exportvolume daarentegen met 1% daalde.

Exportvolume daalt met 2%

In totaal hebben de Verenigde Staten tot en met oktober 1,1 miljoen ton rundvlees geëxporteerd. Dat is 2% minder dan in diezelfde periode vorig jaar. Vooral de uitvoer naar Japan en Hongkong was qua volume duidelijk minder dan een jaar terug. Nederland is binnen de Europese Unie de belangrijkste afnemer van Amerikaans rundvlees, maar met 8.553 ton gaat het om een relatief klein aandeel.

Bussink
Frank Bussink RedacteurBeheer