Skip to content

Vraagtekens bij terugroepen wegens ethyleenoxide

Belgische federatie Fevia stelt dat kosten voor voedingsbedrijven in de miljoenen gaan lopen.

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
CEO van Fevia Bart Buysse. - Foto: ANP premium

CEO van Fevia Bart Buysse. - Foto: ANP

De Belgische federatie voor de voedingsindustrie Fevia zet vraagtekens bij het voortdurend terugroepen van producten wegens de mogelijke aanwezigheid van ethyleenoxide.

“Voedselveiligheid is altijd onze eerste prioriteit, maar vandaag moeten onze bedrijven producten terughalen waar in het eindproduct geen enkel spoor van ethyleenoxide detecteerbaar is. In dat geval is er duidelijk geen gevaar voor de volksgezondheid. Is zo’n aanpak nog te verantwoorden gezien het voedselverlies en de enorme kosten die ermee gepaard gaan? We pleiten er dus voor om na afloop van dit incident, hopelijk zo snel mogelijk dus, die Europese aanpak te herbekijken”, aldus CEO Bart Buysse.

Voedselverlies

Fevia stelt dat de kosten voor de voedingsbedrijven in de miljoenen zal gaan lopen. “Voedingsbedrijven moeten zowel klanten als consumenten compenseren, producten zo duurzaam mogelijk vernietigen en de productie heropstarten met een verlies aan efficiëntie en met andere grondstoffen. In bepaalde gevallen dekt de verzekering deze kosten of kunnen bedrijven ze verhalen op leveranciers, maar zelfs dan blijft de impact groot. Bovendien houdt elke terugroeping ook een vorm van voedselverlies in.”

Lees ook: Opnieuw waarschuwingen voor giftig ethyleenoxide

De Belgische organisatie stelt nadrukkelijk dat de terugroepingen aantonen dat het controlesysteem werkt. “Eerder dan een reden tot ongerustheid zijn die terugroepingen een bevestiging dat Europa de hoogste standaarden ter wereld hanteert qua voedselveiligheid. Maar we stellen ons vragen bij de noodzaak om ook eindproducten zonder detecteerbare sporen van ethyleenoxide terug te roepen, zeker wanneer dat voor voedselverlies zorgt en de economische impact voor voedingsbedrijven in de miljoenen dreigt te lopen.”

Volksgezondheid niet in gevaar

‘Belgische voedingsbedrijven voeren systematisch strenge controles uit om te waarborgen dat wat op je bord komt ook veilig is. Daarbij systematisch ook de honderden stoffen controleren die Europa niet toelaat is praktisch en financieel onbegonnen werk’, aldus Fevia. Ethyleenoxide is zo’n product dat in Europa verboden is maar in andere delen van de wereld, zoals India of de Verenigde Staten, wel gebruikt mag worden. Bij langdurige inname van aanzienlijke hoeveelheden zou het immers kankerverwekkend zijn. Europa schoot in 2020 dan ook snel in actie toen uit controles bleek dat sesamzaad uit India ethyleenoxide bevatte.

Door die opgedreven controles kwamen ook sporen van ethyleenoxide aan het licht in andere ingrediënten, zoals kurkuma, gember en johannesbroodpitmeel, weliswaar meestal in zeer lage gehaltes. Zoals ook sesamzaad zijn dit ingrediënten in heel wat voedingsproducten, die voedingsbedrijven nu stuk voor stuk moeten terugroepen. “Zowel de Belgische voedselveiligheidsdienst FAVV als verschillende toxicologen bevestigden intussen dat de volksgezondheid niet in gevaar is gekomen gezien de uiterst geringe gehaltes van ethyleenoxide.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin