Skip to content

Zoönoses niet over één kam scheren

Foto: ANP

Foto: ANP

De Belgische dierenbeschermingsorganisatie Gaia krijgt veel boze reacties op een campagne waarin de veehouderij in verband wordt gebracht met corona. De verontwaardiging is terecht. Covid-19 is een wereldwijde ramp die niks te maken heeft met veehouderij.

Gaia redeneert volgens een te eenvoudig schema: corona is een zoönose, net als Afrikaanse varkenspest, ebola en vogelgriep. Waar mensen en dieren bij elkaar zijn, kunnen ze elkaar besmetten en dat geeft ellende. Dus moet er niet alleen een einde komen aan de riskante ‘wet markets’ in China, waar vele verschillende soorten levende dieren op een kleine ruimte zitten en die terecht bekend staan als broeinest van ziektekiemen. Ook de veehouderij zoals wij die kennen moet uiteindelijk weg, met verwijzing naar BSE, Q-koorts, vogelgriep en varkenspest.

Kort door de bocht

Dat is natuurlijk veel te kort door de bocht. Het enige wat deze ziektes gemeen hebben is dat het inderdaad zoönoses zijn. Verder zijn het totaal verschillende problemen, met heel verschillende oplossingen. Gaia vergeet te melden dat BSE en Q-koorts ‘under control’ zijn dankzij succesvol ingrijpen. Toegegeven, vogelgriep is een risico en AVP is een serieuze dreiging. Maar de overeenkomst met corona is ver te zoeken.

Campagne schiet doel voorbij

Hadden deze activisten zich maar beperkt tot een campagne tegen riskante wildedierenmarkten. Dan sloeg het nog ergens op. Nu schieten ze over het doel in een een poging makkelijk te scoren.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin