Doorgaan naar artikel

EU verwacht 8% stijging export varkensvlees

Varkensbedrijf in Spanje. Foto: Ronald Hissink

Varkensbedrijf in Spanje. Foto: Ronald Hissink

De Europese Commissie verwacht dat de Europese varkensvleesproductie dit jaar rond de 4,6 miljoen ton uit komt. Dat is een stijging van 8% ten opzichte van 2019.

Dit blijkt uit de Short Term Outlook Spring van de Europese Commissie.

De exportstijging komt geheel op het conto van China. De Commissie schat in dat de Chinese productie dit jaar nogmaals met 15 tot 20% krimpt, ondanks alle pogingen van het Aziatische land om de varkensstapel weer op te schalen.

Spanje goed voor bijna derde EU-export

Door de grote Chinese vraag naar varkensvlees zal de Europese productie dit jaar ligt stijgen. Een stijging die veroorzaakt wordt door Spanje. Naar verwachting wordt Spanje de grootste producent in Europa. Daarbij wordt opgemerkt dat dit in aantallen is, in volume blijft Denemarken de grootste varkensvleesproducent omdat Spanje de varkens lichter slacht. Met de productiegroei wordt Spanje de grootste exporteur van varkensvlees. Afgelopen jaar was Spanje al goed voor 28% van de totale Europese export.

Varkensprijs blijft hoog

De verwachting is dat de prijzen voor varkens, ondanks de corona-uitbraak, hoog blijven. De aanhoudende vraag vanuit China cijfert de afzetdaling in de foodservice weg. De Europese consumptie daalt naar verwachting met 0,7 kilo naar 32,5 kilo per hoofd van de bevolking. Dit komt mede doordat consumenten naar andere goedkopere vleessoorten als pluimveevlees uitwijken.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin