Skip to content

Spaanse varkenssector verstevigt rol in China

Updated on:
Handel
Nieuws
Varkensbedrijf in Spanje. Foto: ANP

Varkensbedrijf in Spanje. Foto: ANP

Het Spaanse ministerie van landbouw ontving deze maand bericht dat acht bedrijven varkensvlees mogen exporteren naar China. Het totaal aantal vleesbedrijven met een vergunning komt hiermee op 57, meldt het ministerie.

De Spaanse lobby om meer varkensvlees af te zetten in China is succesvol. Een jaar geleden hadden 28 Spaanse vleesbedrijven een accreditatie voor export naar China.

Spanje exportkampioen

Spanje is sinds afgelopen jaar wereldwijd gezien de grootste exporteur van varkensvlees en -vleesproducten naar China. In 2019 voerde Spanje voor € 1,13 miljard aan varkensvleesproducten uit naar China. Dat is 119% meer ten opzichte van 2018. Meer dan de helft van de waarde van de Spaanse, agrarische uitvoer in 2019 naar China betrof varkensvlees. Spanje gaat landen als Duitsland, Denemarken, Brazilië en de Verenigde Staten voor met de varkensvleesexport naar China.

Afspraken nagekomen

De Spaanse minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, Luis Planas, laat op de website van het ministerie weten dat de exportcijfers de goede relatie tussen beide landen weerspiegelen. In mei 2019 is overleg gevoerd tussen het Spaanse landbouwministerie en de Chinese douane-autoriteiten. Met de afgifte van de extra exportmachtigingen is tegemoet gekomen aan de toentertijd gemaakte afspraken, reageert de minister.

Nederland doet goed mee

In Nederland hebben alle vooraanstaande slachterijen sinds eind vorig jaar een vergunning voor varkensvleesexport naar China.

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin