Doorgaan naar artikel

Europese jonge boeren opnieuw tegen Mercosur

Foto: ANP

Foto: ANP

Europese jonge boeren vrezen voor het toekomstige handelsperspectief van de sector bij ondertekening van het handelsakkoord Mercosur.

Ceja, Conseille Européen Jeune Agriculteurs, ageert nogmaals tegen de handelsdeal. De besprekingen over de ratificatie van de handelsovereenkomst tussen Europa en de Mercosur-landen zijn hervat met het begin van het Portugese voorzitterschap van de EU. Ook Copa-Cogeca, de Europese boerenbelangenbehartiger uit zich kritisch over de plannen.

Slecht voor hun concurrentiepositie

De volgende generatie boeren wil graag investeren in milieu-en klimaatmaatregelen, aldus Ceja, maar daar moet ook een prijs tegenover staan, vinden ze. De grotere import van agrarische producten uit Zuid-Amerika is slecht voor hun concurrentiepositie. Een manier om hier verbetering in te brengen, is volgens Ceja als handelspartners van buiten de EU zich ook gaan inzetten voor minder ontbossing en maatregelen nemen om klimaatverandering tegen te gaan.

Rundvlees- en kalfsvleessector

Over Mercosur is tientallen jaren gesproken en in juni 2019 kwam er eindelijk een akkoord tussen de EU en Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Eerder bleek al uit een rapport van de Wageningen Economic Research dat vooral voor de rundvlees- en kalfsvleessector er negatieve gevolgen hangen aan het Mercosur-verdrag. Voor andere sectoren kan het verdrag echter positief uitpakken.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin